[...] I jeszcze jedno pytanie. Jeśli mam w diecie 100g kurczaka, to te 100g to jest waga przed czy po ugotowaniu/usmażeniu ? Bo jak układałem sobie dietę i pakowałem 100g piersi z kurczaka, to ważyłem ją zanim wrzuciłem do gara/na patelnię. A przecież podczas gotowania/smażenia, masa ulega redukcji. Zmieniony przez - masseur w dniu 2014-03-22 14:31:38
[...] to może kup musztardę francuską bez cukru lub dijon? Masz też duży wybór sosów ''zero kalorii'' o smaku bbq, ketchupu, bolognese itp. Możesz też np. pokroić kurczaka w kostkę, przyprawić i podczas smażenia dodać passaty czy koncentratu pomidorowego. Jesli chodzi o inne kominacje to w dziale jest mnóstwo przepisów, trzeba tylko poszukać :-)
Co do jeszcze smażenia, a mi kiedyś polecaliście że jak smażyć to na spalcu, bo nie wydziela jakiś tam toksycznych toksyn itp... A ja tam jak filmy oglądałam to oni cały dzień na siłowni siedzą, więc i ich łapa rośnie
Smazenia staraj sie unikac, jest to zdcydowanie najgorszy sposob obrobki, a jak juz smazysz to uzywaj do tego tłuszczy nasyconych, smalcu np. Oliwe z oliwek nie trzymaj w lodowce bo zmetnieje, powinno trzymac sie ja w ciemnym chlodnym miejscu (np. szafce), natomiast nie w lodowce.
[...] później może jakieś poszerzenie o kilka pozycji i będzie dobrze. Mam tu na myśli np: zrezygnowanie ze słodyczy, słodzenia herbaty, zmiana techniki kulinarnej- zamiast smażenia pieczenie, grillowanie, w końcu mamy sezon. Spożywanie większej ilości błonnika pokarmowego poprzez zamianę chleba białego na razowy/graham (dobrej jakości). [...]
Gotuj/paruj/griluj/piecz a na koncu smaz Unikaj smazenia badz rob to rzadziej Dobrze przyprawione/przygotowane mieso czy inne, zrobione np.pieczone czy parowane sa naprawde smaczne i sporo zdrowsze. JAk chcesz smazyc to beztluszcowo na teflonie/patelni grilowej/oleju PAm, albo smalcy czy oleju kokosowym albo palmitynowym. Ale sproboj przywyknac do [...]
jeśli już musisz smażyć potrawy to właśnie na oliwie z oliwek ale najlepiej żeby to było wtedy smażenie krótkotrwałe i na teflonie ...a co do samego smażenia to poczytaj sobie tutaj http://www.sfd.pl/temat77111/ Zmieniony przez - koniczynpo w dniu 2005-05-11 16:08:22
Zależy jakie smażenie , np usmażenie na szybko jajek raczej za mocno to nie zwiększa kaloryczności (zawsze to zdrowy tłuszcz)ale zawsze troche bo 1 g tłuszczu ma 9 kcl a zależy ile wlejesz tej oliwy.Do dłuższego smażenia oliwy nie polecam po 1. strata a po 2 wcale nie powinieneś smażyć tylko gotować albo na parze
Co do mielonego sprawdź sobie kulki mocy w dziale kuchnia, nie wymaga smażenia i smakuje świetnie. Wczoraj robiłem tylko zamiast wołowego miałem indyka mielonego. Jw smażone niezbyt pozytywnie wpływa na organizm.
ja też żadko smażoną robie...dla mnie nawet w smaku o wiele lepsza gotowana...taka mięciutka z warzywkami PYYCHAAA :) najlepszy do dłuższego smażenia jest OLEJ KOKOSOWY...ten z pestek też może być
Jeżeli zależy nam na ograniczeniu wchłaniania tłuszczu podczas smażenia to po prostu można położyć na patelni zwykły papier do pieczenia. Tyle, że nie sprawdzi się to raczej przy panierce - wyjdzie po prostu sucha i "blada". No chyba, że właśnie stosujemy panierkę bogatą w tłuszcz jak nieodtłuszczona mąka kokosowa.
Na tym pudełku od "masła" pisze, że to masło roślinne a pod tym, że margaryna do smarowania pieczywa, smażenia, pieczenia i ucierania kremów- Słynne MR. Więc to margaryna tak?}:-( A mogę zamieniać kasze gryczaną z makaronem z pszenicy durum? Mogę też sniadanie 2 rozdzielić na dwa posiłki? Nie daje rady tego wszystkiego zjeść na przerwie. Zmieniony [...]
Na tym pudełku od "masła" pisze, że to masło roślinne a pod tym, że margaryna do smarowania pieczywa, smażenia, pieczenia i ucierania kremów- Słynne MR. Więc to margaryna tak?}:-( A mogę zamieniać kasze gryczaną z makaronem z pszenicy durum? Mogę też sniadanie 2 rozdzielić na dwa posiłki? Nie daje rady tego wszystkiego zjeść na przerwie. Zmieniony [...]
[...] jak z tłuszczami , bo napisałeś żeby unikać roślinnych , tylko tak patrze na swój jadłospis i się zastanawiam czy nie mam za dłużo tłuszczy roślinnych , bo mam raz dziennie migdały , oliwa do sałatki lub smażenia no i troche masała, reszta to już z nabiału tłuszcze , raz dziennie jogurt, ser biały, jajka , mięso, wyeliminować migdały lub oliwe ?
Aha i mięso ogólnie w większości przypadków w piekarniku bez smażenia na tłuszczu. Odnosi się to do każdego które wymienię oprócz wieprzowiny, bo to lubię tylko smażone, później odsączam tłuszcz ręcznikiem papierowym. 1. Płatki/otręby owsiane, mleko 0,5 %, orzechy włoskie 2. pierś z indyka, ryż basmatti TRENING 3. Wieprzowina, ryż biały 4, 5. [...]
[...] zapotrzebowanie na 2107 kcal, Obcięłam o 500 kcal tak jak z większości źródeł wyczytałam Rozłożyłam to na 40%W 30%B 30%T, chociaż ciężko dobić mi białko Odstawiłam cukier i staram się unikać smażenia Oprócz 3 interwałów po 30min i 2 kardio po 45min raz w tygodniu ćwiczę obwodowo z niewielkim ciężarem lub z taśmami do ćwiczeń przez godzinę